Blog

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Портрет Јарославе, 1925

Портрет мучке кћерке, Јарослава. Насликао је своју дјецу, поготово Јарославу, користећи је као модел за словеначку дјевојку.

Алпхонсе Муцха је био једна од кључних фигура у покрету Арт Ноувеау, а он је напустио предивно наслеђе у облику високо естетизованих отисака, цртежа и слика. Прослављен је као виртуозни нацртник, талентовани дизајнер и романтични сликар инспирисан његовим слованским коренима и наслеђем. Његови радови циркулишу садашње тржиште у облику често репродукованих постера, картица и других папира због своје безвременске мода.


Алпхонсе Муцха је рођен 1860. године у Моравији, данашњој Чешкој Републици. Од малих ногу показао је одличан талент за цртање, али упркос свом неоспорном поклону, није ушао у Прагску академију лепих уметности. Његов први уметнички посао долази када је Муцха имала 19 година, у облику практичара као сценског сликара у бечком позоришту.

Мали пут је провео у Бечу и убрзо га је примијетио моравски гроф Беласи. Гроф је наредио Мучи да изврши серију фресака за његову палату, чиме је постао први покровитељ уметнице. Био је импресиониран и задовољан Мучиним талентом и подржао је стваралаштво током студија у Минхену и Паризу.

Пут у Париз ће означити Муцхину судбину. Стигао је у град светлости 1887. године тражећи прилику, живи добро на подршци богате мецене. Након што је гроф престао да шаље новац, Муцха је био присиљен да живи лоше, али се никада није одрекао свог посла. Он је илустровао књиге и часописе и ускоро је постигао своја прва признања и успех.

Комисија која му је донела славу догодила се 1894. године. Муцха је од пријатеља затражио да направи постер за позоришну продукцију Гисмонде, коју игра најпознатија париски глумица тог времена, Сарах Бернхардт.
Његова Гисмонда означила је прекретницу у дизајну плаката, са иновацијама попут дугачког и танког облика, суптилним пастелима и округлог облика окруженог халоом око главног карактера, сличан прозору витраже. Све одлике су показале осећај божанске елеганције и женствености, која ће током читаве каријере остати присутна у уметности Муцха. Постер постао толико популаран, људи су подмићивали дистрибутере за копирање или сечење лепљених копија помоћу разбацивача са панела око града. Сарах Бернхардт је била одушевљена Мучиним рјешењем и настављена сарадња, а чешки уметник дизајнирао не само плакате, већ и костиме и сцену.

Алпхонсе Муцха је постао истакнута фигура модерног покрета француске уметности.
Током наредне деценије, популарност Муцха је расла и дизајнирао је све врсте папира, накита, прибора за јело, домаћинства и других предмета. Објавио је књигу с основним визуелним елементима типичним за његов дизајн 1902. године и предавао је и дизајн.
Крајем 19. века обележио је још један преокрет у каријери Муче. Након комисије за дизајнирање босанског павиона на Међународном сајму из 1900. године, Муча је отпутовао на Балкан како би сакупио материјале и инспирацију. Након дугог посла, дубоко је опсједнут славанском идејом, осећајем који ће остати с њим читав његов живот.

Да би пронашао шта би направио велики уметнички споменик слованским људима, Муча је отпутовао у Америку тражећи комерцијални успех и спонзорство. Тамо је провео неколико година и на крају је пронашао богатог човека Цхарлеса Цранеа који је био вољан да буде покровитељ његовог великог "Славског епског" пројекта.

Године 1910. Алпхонсе Муцха се вратио у Чешку, у Чешку и започео свој животни рад на 20 великих платна које су приказивале слованску историју више од миленијума. Све слике завршене су 1926. године, а Цхарлес Цране и Алпхонсе Муцха су их презентирали граду Прагу 1928. године. Плочице су приказане широм земље, али су убрзо биле увучене и одложене у наредне три деценије. Пронађени су и рестаурирани шездесетих година прошлог века, а сада су изложени у чешким градовима Моравски Крумлов, који и даље чекају на стално становање у Прагу.
Као заступник слованских народа, Алпхонсе Муцха је ухапшен од стране Гестапоа 1939. Ослобођен је, али искуство је било веома трауматично. Муцхина пнеумонија се погоршала након хапшења, а убрзо је умро у доби од готово 79 година. Његово место одмора сада је најпознатије повијесно гробље Вишехрада у Прагу.

Листа слика

10 Познати Алпхонсе Муцха слике
Гисмонда, 1894
Постер за бину Сарах Бернхардт, који је славио Муху.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Зодијак, 1896

Мухова алегорија знакова Зодијака. Основа естетике и дизајна у Арт Ноувеау.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Прољеће, 1896

Један од Муцхаових приказа годишњих доба, овај пут је нови, невин и разигран пролеће.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Јоб, 1896

Комерцијална за цигарете. Један од многих плаката које је Муцха направио у Паризу у то вријеме.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Цхоцолат Идеал, 1897

Један од многих комерцијалних плаката Муцха. Ова је за чоколаду и често се репродукује и данас.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Вечерње сватови, 1898

Муцха је често направио алегоријске композиције годишњих доба или емоционалних стања. Ово је његова дивна репрезентација сањања на залазак сунца.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Аутопортрет, 1907

Алпхонсе Муцха се представља као сликар. У то вријеме он је већ у иностранству, тражећи начине да реализују славонску епску серију.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Словени у својој изворној домовини, 1912

Муча је покренуо славански епик из порекла, приказивши људе у својој наводној изворној земљи на имагинарном северу.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Апотеоза Словена, 1925

Једно од огромних платна славског Епика. Овакав састав легитимише словански народ, стављајући их под крило Бога и прослављајући своје наследје и предака. Ова платна су висока и дугачка неколико метара.

10 Познати Алпхонсе Муцха слике

Славски Епиц, 1928

Плакат најављује изложбу Славског Епика. Попуњена је древном, слованском и традиционалном симболиком, са иконском Славицом као главним ликом.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1