Blog

Država Gujarat ima razna mjesta hodočašća. Pogledajmo prvih 9 hramova koje nam Gujarat nudi.

Najpoznatiji hramovi u Gujaratu:

1. Somnath hram u Saurashtri:

Hramovi in Gujarat 1

Somnath hram je prvi među dvanaest Jyothirling svetišta Shiva i nalazi se u Saurashtra na zapadnoj obali Gujarat. Zbog različitih legendi povezanih s hramom, smatra se svetim i tako je poznato hodočašće i turističko mjesto. Hram je poznat kao "Svetište vječno". Današnja zgrada je obnovljena 1947. Hram je izgrađen u Chalukya stilu i tri aartis se izvode svakodnevno.

2. Dwarkadhish Temple u Dwarka:

hramovi in gujarat

Hram Dwarkadhish ili hram Jagat Mata izgrađeni su prije 2,200-2,000 godina. Smješten u Dwarki, to je hinduski hram posvećen Gospodinu Krsni, koji se ovdje štuje kao kralj Dwarke ili Dwarkadish. To je Pushtimarg hram, a glavni svetište hrama poznat je kao JagatMandir ili NijaMandir. Dwarkadish hram je jedan od četiri Char Dham hodočašća mjesta.

3. Sun Temple u Modheri:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hram Sunca posvećen je Suryi, hinduskom Suncu. Nalazi se na obali rijeke Pushpavati u Modheri. Izgrađen 1026. godine od strane Raja Bhimdev dinastije Solanki, hram je podijeljen u tri dijela: Surya Kund, SabhaMandap i GudaMandap. U Surya Kund, bhakte obavljaju svečane abdukcije prije nego štuju Suryu. SabhaMandap ima rezbarije Ramayana, Mahabharata i Krishna Lila. Modhera dance festival slavi se u trećem tjednu siječnja svake godine u pozadini hrama Sunca.

4. Akshardhan Mandir U Gandhinagaru:

Hramovi in Gujarat 4

Akshardhanmandir u Gandinagaru visok je 108 stopa, širine 131 stopa i dužine 240 stopa, s 97 rezbarenih stupova, 17 kupola, 8 balkona, 220 kamenih greda i 264 kipova. Središnja dvorana hrama ima sedam stopa visokih zlatnih listića idola Swaminarayana koji je pokrenuo kompleks hrama. Postoje idoli AksharbrahmaGunatitanand Swami i AksharmuktaGopalanand Swami. Mandir je podijeljen na dva kata, VibhutiMandapam i PrasadiMandapam.

5. Shri Shatrunjaya hramovi u Palitani:

Hramovi in Gujarat 5

Shri Shatrunjaya hram se nalazi u Shaturnjaji u gradu Palitani. Ovo mjesto zajedno s Shikharji u Jharkhandu smatra se najsvetijim od svih hodočasničkih mjesta Jain zajednice. Ovaj je grad Palitana nazvan 'Grad hramova' i stoga je izgrađen kao prebivalište božanskog. Jains vjeruje da će posjet svim hramovima u Palitani pomoći u postizanju Nirvane ili spasenja. Postoje 863 mramorne uklesane hramove među kojima je glavni hram posvećen Rishabhi.

Vidi više:  Kolkata Hramovi Popis

6. Jama Masjid U Ahmedabadu:

Hramovi in Gujarat 6

Jama Masjid sagrađen je 1424. za vrijeme vladavine Ahmed Shah koji se nalazi izvan gradine Bhadra u Ahmedabadu. Grobnice Ahmed Shah I, njegov sin i unuk, nalaze se zapadno od džamije, a grobovi kraljica i drugih kraljeva, Rani no Hajiro su u blizini. Džamija je izvorno izgrađena za privatnu uporabu sultana, ali sada je otvorena za sve islam.

7. Bhalka Tirtha u Verali:

????????????????????????????????????

BhalkaTirtha je mjesto gdje je Gospodin Krsna pogriješio kao jeleni i pucao je strelicom lovca po imenu Jara, nakon čega se vjeruje da je napustio zemlju za nebesko prebivalište. Nalazi se u PrabhasKshetri kod Veraval u Saurashtri. BhalkaTirth hram je trenutno u razvoju i pretvara ga u glavno turističko mjesto.

Vidi više:  Hramovi u Chandigarhu

8. Hram Bala Hanuman u Jamnagaru:

Hramovi in Gujarat 8

Hala Bala Hanuman nalazi se na jugoistočnoj obali jezera Ranmal ili Lakhota jezera. Hram je poznat po kontinuiranom pjevanju "Shri Ram, Jai Ram, Jai Jai Ram" od 1. kolovoza 1964. godine. Hram je upisan u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda iz tog razloga. Hram ostaje otvoren 24 sata dnevno i rečeno je da bi svjedočenje dugotrajnog čina predanosti trebalo posjetiti hram u kasnim večerima ili noći i sudjelovati u pjevanju.

9. Crkva Sv. Pavla, Diu:

Hramovi in Gujarat 9

Crkva Sv. Pavla u Diu sagradila je portugalska i nazvana je po sv. Pavlu, Isusu apostolu. To je najcjenjenija, preživjela i funkcionalna crkva u gradu Diu. To je primjer barokne arhitekture, a oltar ima kip sv. Marije. Blagdan jedanaest tisuća djevica i obilježavanje početka školske godine slavi se u crkvi zajedno s blagdanom 25. siječnja kako bi obilježili obraćenje sv. Pavla.

Vidi više: Hramovi u blizini Maduraija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 48