Blog

Gubitak kose postao je ozbiljan uzrok zabrinutosti muškaraca i žena. To može biti potaknut raznim čimbenicima poput nezdravog načina života, pothranjene prehrane, ljekovitog učinka ili čak genetičkih čimbenika. Poput ovih čimbenika, DHT je također glavni uzrok gubitka kose kod muškaraca i žena.

DHT-kose-gubitak

Prekomjerna proizvodnja DHT-a u vlasištu prekida protok hranjivih tvari u folikula kose, što ih čini slabim i u konačnici se smanjuju. Budući da je DHT muški hormon, učinak se više vidi kod muškaraca nego kod žena. Glavni uzrok gubitka kose muškaraca ili 'androgena alopecija' uglavnom je posljedica neravnoteže ovog hormona androgena, DHT.

Vidi više: Preuranjeno liječenje gubitka kose

Što je DHT?

DHT and hair loss in women

DHT ili dihidrotestosteron su muški hormoni i spolni steroidi. DHT se uglavnom sintetizira iz testosterona pomoću enzima nazvanog 5-alfa reduktaza u testisima, prostratima, nadbubrežnim žlijezdama i folikulima dlake. Ova sinteza počinje čim osoba dosegne pubertet i DHT je odgovoran za razvoj sekundarnih seksualnih obilježja. Osim DHT-a također ima utjecajnu ulogu u različitim metaboličkim aktivnostima poput stvaranja krvnih stanica, metabolizma ugljikohidrata, funkcije jetre i stvaranja kostiju.

Vidi više: Kako spriječiti frontalni gubitak kose

Kako DHT uzrokuje gubitak kose:

Kako Does DHT Cause Hair Loss

Dok DHT je odgovoran za razvoj dlake na licu tijekom puberteta, ironično je i uzrok gubitka kose ili ćelavosti kod nekih muškaraca. DHT uzrokuje gubitak kose ograničavanjem sposobnosti folikula dlake da rastu. Dermalna papila, ključni dio folikula dlake, uglavnom je odgovoran za rast kose. Ova dermalna papila ima najveći omjer androgenih receptora u njima. Stoga zbog pretjerane proizvodnje DHT-a u vlasištu izravno dopire folikulima kose kroz kožu papila. Kada ovaj DHT dosegne folikula, ograničava protok vitamina, minerala i proteina koji su neophodni za cjelokupno zdravlje folikula dlake.

Bez odgovarajuće hrane folikuli dlake počinju se smanjivati ​​u procesu poznatoj pod nazivom "Miniaturizacija". U tom procesu, kosa počinje rasti kratko vrijeme i postaje manja, lakša i finija dok ne dostigne pozornicu vellusa. Vellusova kosa je vrlo fin, svijetla i jedva vidljiva. Dokazano je da je 95% slučajeva muške ćelavosti uzrokovano zbog ovog učinka DHT na folikulima dlake. Veća proizvodnja DHT-a, veća je minijaturizacija, što rezultira većim gubitkom kose.

Vidi više: Znakovi gubitka kose na glavi

DHT tretman gubitka kose:

liječenje For DHT Hair Loss

Poznato je da razina DHT ima utjecajnu ulogu u gubitku kose. Smanjenjem razine DHT-a možete učinkovito smanjiti pad kose. Međutim, proizvodnja DHT-au tijelu ovisi isključivo o genetskom ustavu. Dakle, jedini način da se smanji razina DHT-a je uporaba inhibitora DHT, poput 5-alfa reduktaze. Ovi lijekovi smanjuju razinu DHT u vlasištu koji zauzvrat sprečava gubitak kose.

Klinički kako bi se smanjila razina DHT u vlasištu, pacijentu se propisuje lijek za inhibiciju 5-alfa reduktaze koji se zove Finasterid. Međutim, prije uzimanja ovog lijeka važno je konzultirati stručnjake za gubitak kose, budući da je potrebno uzeti u obzir nekoliko čimbenika kao što su povijest bolesti, osobni stil života i prednost. Ovi lijekovi koji inhibiraju 5-alfa reduktazu imaju nekoliko nuspojava kao što su erektilna disfunkcija, niži seksualni nagon i visoki rizik od karcinoma dojke kod muškaraca. Uzimanje tih lijekova može vas staviti i na veći rizik od magle mozga, gubitka pamćenja i depresije. Neke od tih nuspojava mogu trajati i ako je liječenje završeno.

Pored gore navedenih lijekova, razina DHT u tijelu također se može regulirati konzumiranjem visoko proteinske hrane i uzimanjem dodataka bjelančevinama. Ugrađivanje hrane bogate bjelančevinama u vašoj prehrani drastično možete smanjiti gubitak kose izazvanu DHT-om.

Izvor slike: 2, 3, 4.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 42