Blog

Мадураи је с правом познат као "Темпле Цити", јер је дом многих храмова у Дравидијанском стилу. Хајде да погледамо у првих девет храмова у Мадураију.

1. Темпле Меенаксхи Амман:

храмови in madurai

Овај лијепи храм који се налази у храмском граду Мадураи има 14 гопурама са највишим је 170 метара. Познат је и као Храм МеенаксхиСундаресварар, који су заиста алтернативна имена Парвати и Схива. Храм Мадураи је настао прије 2.500 година са овом светом структуром. Постоје две златне випане вимане, светиње над светињама главних божанстава. Према статистикама, 15.000 посетилаца дневно и 25.000 у петак посјета МеенаксхиСундаресварартемле. Овај храм хваљује процену 30.000 скулптура. У априлу и мају мјесецу, милион посетилаца посјетио је храм за прославу годишњег десетогодишњег МеенаксхиТирукалианам фестивала.

2. Коодал Азхагар Темпле:

Храмови in madurai 2

Храм КоодалАзхагарКоли се налази у центру града Мадураи и посвећен је Господину Вишнуу. Коодал је друго име за Мадураи и Азхагар на тамилском значи "лепа". Храм је један од 108 ДивиаДесамс. Постоје три позиције КоодалАзхагар, у седишту држе, у сталном држању као Сри Суриа Нараиан и у полагању држања. Божанство се узима за дип у реци Ваигаи поводом дана ЦхитраПурнима. Такође, на Дану МасиМагам обиљежава се фестивал пловила за 10 дана.

3. Тируппарам кунрам Муруган Темпле:

храмови in madurai 3

ТируппарамкунрамМуруган храм нуди мистични шарм и огроман је у структури. Храм је посвећен лорду Муругану за кога се каже да се удала Деиваиани, кћер краља небеског Индра, на овом месту. Главно светилиште има божанство Муругана заједно са божанствима Лорда Шиве, Лорда Вишнуа, Лорда Винаиаке и богиње Дурге. Брахмотсавам је обично прослављен фестивал осим СкандаСхасти, Картикаи фестивала, ВаикасиВикасам и ВаикунтаЕкадасхи.

4. Храм Азхагар Ковил:

храмови in madurai 4

Храм АзхагарКовил или Тхирумалирунцхолаи налази се 21 км од града Мадураи. Посвећен је Господину Вишнуу. Храм има велике гопураме и пандиреве мандапамове као и било који други јужноамерички храм. Улаз главног торња има свете Карупане Свами који је увек затворен, осим једног дана у години. Важан фестивал који се овде прославља је ЦхитхираиТхирувизха у тамилском мјесецу Цхитхираи. Милиони људи се окупљају у реци Ваигаи да би видели главни догађај преласка Каллжакара.

5. Схри Солаималаи Муруган Темпле:

храмови in madurai 5

Пазхамудирцхолаи или Схри Солаималаи Муруган Темпле је 16 км северно до Мадураи који се налази на врху брда окруженог густом шумом. То је једно од шест важних пребивалишта Лорда Муругана. Овај храм је једини међу храмовима Муруган'АаруПадаиВееду. Овде се обележавају фестивали: Тамилска Нова Година, ВаикасиВисакам, АадиКрутхика и Годишњи Абехисек фестивал, СкандаСхасхти, Тирукартхикаи и ПангуниУтхирам.

Види више:  Храмови у Колкати

6. ИСКЦОН, Сри Сри Радха Матхурапати Темпле:

храмови in madurai 6

Међународно удружење за свесност Крисхне или храм ИСКЦОН налази се у Мадураи. Посвећен је Господину Кришни и има дивно божанство РадхаМадхава. Храм обавља различите ритуале, молитве и киртане. Недељом, храм служи прасадам једном и сви присутни тамо. Храм је веома упечатљиво посећен на фестивалима попут Сри Крисхна Јамасхтами, РадхаАсхтами, Гаур Пурнима или Холи и Екадасхи.

7. Храм Вандииур Мариамман:

храмови in madurai 7

Храм ВандииурМариамман налази се на истоку храмског града Мадураи. Храм је посвећен хиндујској богињи кише, Мариамман и главно светилиште су богиње Мариамман, али храм такође има пецхиаммам и винаиагар поред пипалног дрвета. Храм се налази на обали реке Ваигаи и има свој властити огроман језер који се зове ВандииурМариамманТеппакулам. Храм организује пливајући фестивал Тхаипусам и обелезава се великим делом од 10 дана.

Види више:  Познати храмови у Мумбаију

8. Нарасингам Иога Нарасимха Перумал Темпле:

храмови in madurai 8

Нарасингам Иога НарасимхаПерумал храм се налази 8 км од Мадураи и посвећен је јоги НарасимхаПерумал. Храм је на брдима брда Ианаималаи. Израђен 770. године, храм има предњи мандапам и идол НарасимхаПерумала је изрезан са самог брда. Храм такође има камену структуру богиње Нарасингавалли. Главне фестивале које се прослављавају су НарасамхиЈаиантхи фестивал и фестивал Гајендра Моксха.

9. Сри Мавооттру Велаппар Темпле:

храмови in madurai 9

Храм Велаппар се налази у округу Мадураи средином планине. Да би дошли до храма, потребно је да се пење око 300 корака. Предсједавајуће божанство овдје је лорд Муруган, а пуја врше палиари. Храм има поток на страни који излази као природни извор из корена мангова који се формирају у поток.

Види више: Листа храмова Гујарат

Слике Извор: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2