Blog

Шафран је врло познат на тржишту због своје одличне ароме и укуса, као и велике користи које доноси. У културама попут Индије, све више људи користи ову скупу и достојанствену зачину у егзотичним јелима како би побољшала боју као и укус и мирис. Заправо, то је једна од омиљених зачина у већини регија. Међутим, да ли сте знали да ова лепа и привлачна зачина може имати нежељене ефекте? Да, шафран има тамни аспект. Нежељени ефекти на људско здравље су дефинитивно једна од клаузула које треба да размотрите. Нежељени ефекти су прилично опасни и требали би бити добро познати.

шафран side effects

Нежељени ефекти шафрана:

Списак испод има неке од најпознатијих нежељених ефеката шафрана које можете прочитати како бисте проширили своје знање о овом зачини. Погледајте их:

1. Упозорење на труднице и жене дојке:

Према стручњацима, потрошња шафрана може бити прилично ризик за очекивање мајки. Ово важи и за мајке које лактирају и доје дјецу. Шафран доводи до контракције мишића у утерусу, који могу вероватно довести до побачаја. Вештачки агенси у пуно шафрана данас могу бити ризични за децу која узимају мајчино млеко, тако да се то такође треба избећи. То је један од нежељених ефеката зачина.

Види више: Нежељени ефекти кофеина

2. доводи до биполарних поремећаја:

Узбуђеност и импулсивност су два поремећаја расположења за које се зна да шафран погоршава и тиме доводи до биполарних поремећаја. Такође, људи који већ имају овакво стање треба у потпуности да се држе даље од конзумације шафрана.

3. Алергије:

Многи људи су показали алергије на шафран и то може довести до многих здравствених проблема. Ово је један од нежељених ефеката зачина.

4. Дисбаланс у апетиту:

Неки људи с једне стране жале се на низак ниво апетита када конзумирају шафран, а неки на другом имају висок ниво апетита који могу довести до повећања телесне тежине. Ово је један од једноставних и вриједан споменутих нежељених ефеката зачина.

5. Мучнина и повраћање:

Прекомерна потрошња шафрана показала је ефекте на тело и одређене симптоме код људи у облику мучнине и повраћања. Ово је још један нежељени ефекат повезан са овом дивним зачином. То само значи да треба да имате ограничење за унос.

Види више: Нежељени ефекти Фенугреек

6. Поспаност осети:

Шафран има седативне особине у њима и превише јести овај зачини ће довести до проблема поспаности целог дана. То је нежељени ефекат који може чак ометати вашу концентрацију и ефикасност на послу.

7. Хипер Сексуалност:

Шафрон је познат као афродизијак, а преко потрошње води се до хипер сексуалности код мушкараца и жена и стално их чини сексуално активним. Ово је још један нежељени ефекат који произилази из користи и резултат је превеликог уноса.

8. Шанса за конзумирање отровног шафрана:

Према стручњацима, конзумација отровног шафрана може довести до тешке жутице, након чега следи тешка повраћање, прекомерно крварење из носа, екстремна вртоглавица, као и дијареја са крвљу. Ово су дефинитивно нежељени ефекти повезани само са вештачким и опасним жафранима.

Види више: Нежељени ефекти једења кардамома

9. Губитак тежине:

За неке, то би могло бити замисао да шафран помаже у губитку тежине, али морате знати да ће они који већ имају праву тежину, губитак тежине довести до проблема и кризе слабе тјелесне тежине и изазвати слабости у телу. Ово је један нежељени ефекат екстракта шафрана за који треба да знате и који вам даје разлог да га контролишете у исхрани.

Извори слике: Залиха

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 87 = 91