Blog

Нони је воће; мало зимзелено дрво пронађено у одређеним деловима Индије, југоисточно од Азије, Аустралије и острва Пацифичког региона. Такође је позната по другим именима попут: Индијски Мулберри, Моринда Литторалис. Сви делови Нони дрвета укључујући лишће, коре, воће и корење дуго се користе у медицинске сврхе. Плод Нони стабла има сире попут шљунчане површине са карактеристичним лошим мирисом и укусом. Цвијеће Нони стабла је бијело боје и цевасти облик.

нони juice side effects

Лекови од Нони сматрани су погодним за конзумацију у различитим облицима као и за вањску примјену. Да бисте видели неколико традиционалних локалних употреба: сок од Нони плодова се користи као кожни емолијент и такође се верује да има анти агинг особине. Листови дрвета Нони су омотани око артритисних зглобова како би ублажили бол и упале. Препарати направљени од кора и корена Нони стабла користе се за лечење различитих врста рана и кожних инфекција. Утврђена је интерна потрошња Нони у различитим облицима за оне који пате од нестабилног крвног притиска, дијабетеса, колија, кашља и прехладе и многих других врста унутрашњих инфекција и упала. Такође је познато да повећава имунолошки систем. Сок извучен из плодова Нони је висок у дијететским влакнима и угљеним хидратима. Такође је ниско у масти. Студије које су спроведене на лабораторијским мишевима су такође у прилог томе да редовна конзумација сокова Нони може помоћи у одређеним сортама канцера. Користан ефекат сокова Нони требало би да буде због многих супстанци које су способне да поправљају ћелије и активирају имуни систем.

Употреба Нони је ограничена углавном на традиционалну или алтернативну медицину и није подржана никаквим одобрењем или извештајима Удружења за храну и лекове. Потрошња мање од 500 мг дневно је утврђена као нетоксична, али опет, недостаје јак доказ на основу клиничких испитивања.

Види више:  Амла Јуице нежељени ефекти

Нежељени ефекти Нони сокова:

Као и сваки новчић са две стране, Нони сок има и свој скуп позитивних и негативних.

Токсични ефекти укључују оштећење јетре. Дакле, људи са високим нивоима калијума, болести бубрега и обољења јетре морају га користити са великим опрезом и требају се такође консултовати са својим лекаром прије и док конзумирају и врсту Нони лијека.

Многи нежељени ефекти су документовани. Најчешће суочене неалергијске реакције укључују: слабост, надимање, лош ваздух, мучнина, повећан менструални ток, надувавање и повремено лабавих покрета. Ове реакције се у већини случајева поништавају након смањења дозе, обично у року од 3 дана.

Алергијске реакције могу се манифестовати у облику повећаног кашља, тешкоће приликом дисања, а понекад, као осип на кожи. Овај тип алергијске реакције је примећен код мање од десет процената људи који узимају сок Нони. У таквим случајевима морате посетити свог доктора који ће вам прописати анти-алергијске лекове и можда ће прекинути унос Нони у било ком облику.

Види више:  Нежељени ефекти ђумбирског сокова

Код благих нежељених ефеката, утврђено је да повећање потрошње воде и додавање сока свеже стиснутог лимуна на сок Нони помажу многим. Ово смањује надимање и пробијање услед нокије Нони.

Такође, два изолована случаја хепатитиса повезаних са конзумацијом сока Нони указују на могући хепатотоксични потенцијал овог сока. То такође погоршава раније присутне услове бубрега услед високог нивоа калијума. Такође, верује се да је штетно током трудноће и лактације као што је традиционално, сок Нони је коришћен да изазове абортусе тако, може довести до побачаја.

Други нежељени ефекти долазе због интеракције са истовременим лековима које особа може узимати. На пример, може смањити ефикасност диуретике и разређивача у крви.

Надам се да је чланак био информативан.

Види више: Пиће Алое Вера сокови нежељени ефекти

Извори слике: 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 76 = 81