Blog

Постоји много Висхну храмова широм Индије. Ево списка од 9 таквих храмова.

Бадринатх Темпле у Бадринатх, Уттаракханд:

9 Фамоус Висхну Темплес у Индији | Стилес Ат Лифе

Један од четири Цхар Дхамс, храм Бадринатх налази се у Уттаракханд. Лорд Бадринатх се обожава у храму који је инкарнација Лорда Висхнуа. Храм Бадринатх је један од најпосећенијих центара за ходање у Индији. Налази се уз прекрасне обале реке Алакананда. У храму налази се црна камена статуа Висхнуа висока 3,3 стопа и пада под једну од осам сваиамвиактаксхетра. Мата МуртиКаМела је најистакнутији фестивал који се прославља у овом храму.

Храм Јаганнатх у Пури, Одисха:

Висхну Temples in India2

Шри Јаганнатх храм је такође један од четири џамије џамије дама земље и налази се у приморском граду Пури. То је добро познати хиндуистички храм посвећен Господу Висхну. Саграђена у 12. веку, сматра се једним од најважнијих и најсветлијих ходочасних места у Индији. Предсједавајућа божанства у храму су Лорд Јаганнатх, облик Лорда Висхну заједно с Лордом Балабхадром и Богом Субхадром. Фестивал РатхИатра или Цхариот је огромно популаран годишњи фестивал храма

Сри Венкатесвара Свами Темпле на Тирупати, Андхра Прадесх:

Висхну Temples in India3

Шри Венкатесвара Свами храм се сматра најбогатијим храмом свијета заједно са најгледанијим мјестом обожавања у смислу добијених донација и богатства. Налази се у граду Тирумала на брду Тирупати. Храм се обожава идола Лорда Венкатесвара, другог облика Лорда Вишнуа. Храм је изграђен у Дравидској архитектури и познат је као "храм седам брда". Најпознатији фестивал који се овде прославља је годишњи Брахотсавам, током којег посјетит ће око 500.000 ходочасника.

Улагаланда Перумал Темпле у Канцхипурам, Тамил Наду:

Висхну Temples in India4

Храм УлагаландаПерумал храма налази се у Канцхипурамандис посвећен Господу Вишну. Дравидијска конструкција се прославља у ДивиаПрабандхи. Лорд УлагалантхаПерумал, инкарнација Лорда Висхну се овде обожава. То је такође један од 108 Дивиадесама посвећених Господину Вишнуу. Свакодневно, храм прати и обавља шест обреда заједно са слављењем годишњих фестивала. Најпопуларнији је фестивал РатхИатра или Цхариот.

Храм Падманабхасвами у Тхирувантхапурам, Керала:

Висхну Temples in India5

Падманабхасвами храм је Дравидиан стилизован архитектонски чуда смештен у Тхирувантхапурам. То је такође најбогатији хиндуистички храм на свету. Предсједавајуће божанство храма је Лорд Висхну који је ухваћен у позицији "АнантхаСаианам" или вечног јогијског сна змије Адисхесхан. Храм има строго облачење и отворен је само за хиндуистичке бхакте. Најзначајнији фестивали који се овде обележавају су Алпасхи и Пангуни.

Види више: Сун Храмови у Индији

Коодал Азхагар Темпле у Мадураи, Тамил Наду:

Висхну Temples in India6

Худ Художник Азхагар Ковил који је посвећен Господу Вишну налази се у центру храмског града Мадураи. Коодаланд се налази у центру града Мадураи и посвећен је Господину Вишнуу. Коодал и Ажагар су тамилске речи које значе синоним града Мадураи и "лепог", респективно. Овај храм пада под 108 Дивиадесамс. Коодал Ажагар има три положаја који су седиште, стајаћи положај као Сри Суриа Нараиан и полагање положаја. Предсједавајуће божанство храма узима се за поплаве у ријеци Ваигаи на фестивалу Цхитра Пурнима. Такође, на Дану МасиМагам обиљежава се фестивал пловила за 10 дана.

Сри Варадхараја Перумал Темпле у Канцхипурам, Тамил Наду:

Висхну Temples in India7

Шри Варадхараја Перумални храм налази се у Канцхипураму и посвећен је Господину Вишнуу и један је од дјевиц Дивиа од Висхну 108. Овај храм сматрао је једном од најсветијих Ваисхнавитима и првобитно је градио Цхолас 1053. године. Храм има светилиште Варадхараје или Вишну је на малом брежуљку. Најважнији празници овде су Бхрамотсавам када ходочасници ходају у храм.

Види више: Познати Сикх храмови у Индији

Асвакранта Темпле ин Гувахати, Ассам:

Висхну Temples in India8

Храм Асвакранта налази се у Гувахати, Ассам. Храм се сматра светом "јогијском тантром" и посвећен је Господину Вишнуу. Предсједавајуће божанство храма је Анантасхаиана Висхну која се налази на положају Лорда Висхнуа на телу змије. У храму се налази и идол Лорда Брахме који седи на лотосу који се појављује са пупка Господина Висхнуа. Постоје и други идоли унутар комплекса храма.

Сри Ранганатхасвами Темпле у Срирангам, Тамил Наду:

Висхну Temples in India9

Храм Сри Сри Ранганатхасвами налази се у Срирангаму и један је од највећих храмова у Индији. Структура храма је затворена пракарама који су седам концентричних зидова и 21 затворени гопурам. Храм је посвећен Господу Вишнуу и има 49 светишта, сви посвећени њему. Делови седам концентричних зидова, три се користе за приватне комерцијалне објекте, попут хотела, ресторана, стамбеног простора и више

Види више: Листа шива у Индији

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 + = 78